Scoil: Naul (uimhir rolla 1170)

An Aill, Co. Bhaile Átha Cliath
C. Mac Fhíonntaigh

Ar an leathanach seo

1. Ag daoine airithe a bhíodh an léigheas agus deirfea gur sean nós ceart paganach é. An duine a raibh an léigheas aige thomhasfadh sé an beathadach tinn leis an lámh tosaigh on ruball go dti barr an chinn agus crais tri huaire . Annsin chuirfedh sé aibhléog trí huaire ar an bhealach ceadna agus dhoighfide an fionnadh go h-eadtrom nuair a bhéidhfi gha dheanamh. Ní cualaid mé ma bhí orthai no briathra ar bith da rádh le linn sin a dheanamh.
  2. leigheas eile do thinneas eallaigh. Fágh dreasog a bhfuil an dá ceann dí ag fás ins an talamh. Tarraing an dá ceann amach as an talamh. tarraing an dá ceann amach as an talamh .Dean fáinne di agus cuir thart ar mhuineal an bheathaigh é.
    Cathal Mac Fhíonntaigh
    Neans Ní Chealachain