Scoil: Naul (uimhir rolla 1170)

An Aill, Co. Bhaile Átha Cliath
C. Mac Fhíonntaigh

Ar an leathanach seo

1. Sin taidhbhreamh no briongloid a bhéad ina bhfeicfidhe torramh nó bá tobann a bhéadh i ndán do duine saoghalta. Dá gceiltí an crochrann ar an duine sin thiochfadh sé fíor acht dá ninnistí é do’n duine go díreach mar connaictheas é san taidhbhreamh bhainfidhe an tol as agus ní bhéadh níos mo de.
    Donnachadh Cathail as na sléibhte bhíodh sé a leithead sin ins an chrochrann (mar dheadh !) bhíodh na daoine seo na rith chuige annsin ar eagla na hurchóide agus bheireadh siad luach a shaothair do as é a innsint daobhtha go hiomlán. Chuir sé amach ar an chlann dalaigh na sár-fhir fairge sin as baile Eóin go bhfaca sé a gcosa dá nighe ( sé sin iad a bhathadh ) ag súil go dtiocfadh siad chuige cosamhaile le duine. In áit sin chuaidh siad go dtí an sagart Mag Floinn ar an Chlothan Liath air seasamh os comhair an phobail aifrinn agus aidbhéil go puiblidhe nach raibh in a chuid cainnte acht bréaga agus go stadfadh sé de. chuir sin deireadh leis an crochrainn bréige
    Cathal Mac Fhíonntaigh
    Neans Ní Chealachain