Scoil: Christian Bros., Manor St. Cathair Phortláirge (uimhir rolla 16735)

Port Láirge, Co. Phort Láirge
Seán Ó Dálaigh

mó is do bhéadh baoghal ann go ndeéanfadh sé docár don leanbh. s. od.
    Ach seo leigheas eile acá nó abíodh ann.
    Is miric nuane a bhiódh a'galar ag an leanbh agus gan feabhas a bheith a' teacht air go gcuinfeadh a'bhean duine dhen chlann amach feáchaint a'bhfuigheadh sé sog d fághailt dí.
    Nuair a bhéad an snog aice annsin bhí bheádh le deánamh aice ach án do dhéith isteach i mbéal a; leirbh go dtabharfadh sé (an feog) na tiú beíc go dtógfadh an galar ón leamb. Ní ag deil in olcas a bhíodh an leanbh as san amach ach gach aon lé a'dul i bhfeabhas agus ag dul i dtreise.

Is minic go mbíonn fathainne ar láimh dhuine.

Is minic go mbíonn fathainne ar láimh dhuine. Más maith le Duine é do leigheas caithfid sé fuineach go bfeicfidh sé seilmide buaiceach. Nuair a beidh an seclaide sin aige ní beidh le déanamh ach é chur go dtí an fathairone thrí h-uaire in diaidh a céile idtred go mbeidh an fathanne clúdaighthe le h-uisge an seilimide. Annoan beidh afathainne ag imteacht in aghaidh a' lac
      1. cleachtas an leighis