Scoil: Christian Bros., Manor St. Cathair Phortláirge (uimhir rolla 16735)

Port Láirge, Co. Phort Láirge
Seán Ó Dálaigh

1. (gan teideal)

Ba leis an tighearna Devonshire an sliabh úd Cnoc Maol Domhnaigh agus bhíodh roinnt maor aige ar an sliabh agus sé an gnó a dheinidís ná aire a thabhairt don "game".

.....Choimeádadh muinntir na h-áite caorach ar inbhear ar an sliabh agus bhí ar na maoir sin uimhir na gcaorach a bhíodh ag gach duine do chomháireamh agus aoinne a bheadh ad iarraigh caoirigh sa bhreis do chur ar inbhear innti nó aoinne a bhéadh ad iarraidh teacht trasna gan aon chíos a dhíol ba ghnáth leis na maoir tuairisg na ndaoine sin do chur isteach go dtí an caisleán, go dtí fear ionad a'Tighearna, mar a bhainidís cáin díobh nó mar a deineann muinntir na h-áite féin. Bainis scot asta. scot=cáin. De shliocht Mongáin b'eadh an maor ins an am so - timcheall ceithre ficead bliain ó shoin - agus pé tuairisg a chuir sé isteach ar an bhfile gearradh £7 de cháin air. Sgríobh an file aor annsan ag cáineadh an mhaoir. Measaim gurab é Seán Ó Muirgheasa a cúmh é ach níl muinntir na h-áite ró-chruinn fé ainmneacha agus cuireann siad an abairt seo i leith an duine siúd agus gan aon ughdarás acu cuige in-aon-chor. Seo mar thá sé dáltha gach phíosa tá sa leabhar seo ach go háirighthe do an tslighe 'nar aor sé an Maor:-
    A Phádraig na Lúb, guidhim tuars ort is díogh'
    Giolla gráinne na cruite is na huiscidí buidhe