Scoil: Christian Bros., Manor St. Cathair Phortláirge (uimhir rolla 16735)

Port Láirge, Co. Phort Láirge
Seán Ó Dálaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ar fud a tigh bhí madra buí acu agus chun frainncig do chur as a slí do bhí péire cat. Bhí sean oighean acu mar a bhí ann le linn ár seana-mhuinntir. An méid ná rabhadar ábalta a d'ithe nó a ól le gruth-nuais cuireadar isteach ann oighean é agus cuireadar isteach i gcluaiseadh a bhí sa chistin in aice an doras go raibh doras mór leis. Cuireadar Tadhg ag codladh sa settle. Caitheadar sop de sórt tuighe a bhí dubh buí greanamhach leath-bhriste dubh-ghearra tuitim as a chéile agus seana-cheirte a bhí lán de phuill gur deineadh roinnt fíadóireacht timpeall dhá chéad blian ó shoin. Bhí fear a tí go hana-minic ag fáil pian i mbun órdóige. Bhí bean a tigh ar an n-ioma céadna. Fad a bheadh an pian i mbun an órdóige ní raibh an chuid eile den a colann ábalta ar corraí in aon chor mar bhí a gcroí agus a mianach comh mí-ámharach is go gcuirfeadh sé a gcroí mar alla as linn.
    Nuair fuair Tadhg imithe a codladh iad thóg sé amach an t-oighean agus d'ith agus d'ól sé a dhóthain de gach a raibh ann.
    Bhris sé an t-oighean nuair a bhí réidh leis 'ge doras a cluaiséid. Thug sé leis an gadhair ansin agus chuir sí ag ól a bhí dóirtithe.
    Ar maidin nuair d'éirigh an chéad duine acu do dubh