Scoil: Tuar an Fhíona, Cluain Meala

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Gearóid Ó Coindealbháin

Seumas Ó h-Annracáin
    Beul na Molt

Timcheall dá cead bliadhain ó shoin do bhí scoil mór - clú thall ag baile na Giolcaighe. Tá an áit timcheall míle ón scoil seó . Tá sé ar taobh na h-abhann agus ar taobh an bothair mór idir Dun Garbhán and Cluain Meala. Bhé fhear dharab ainm dó Michéul Cobhthaigh ó Co. Luimnighe a bhí ag muíneadh ann. Do bhí sé an aosta agus do bhi sé dall.Nuair do bí an Cláiríneach, Donnaca Ruadh Mach Conmmara ag teacht abhaile ó'n Róimh d'airigh sé mar geall ar an scoil. Dó bhí fhos aige go raibh Cobhthaig dall agus do shíl Donnacha go bfaghadh sé post ann. Do fuair leis. Nuair do tháinig sé do thug. Cobhthigh an post do Donnacha agus d'éirig sé féin as. Pingin an tseachtmain do biodh mar tuarastail ag na muinteóirí. Do thughadh gach scoláire pingin dóibh; B'é an muinteóir do scriobhfadh na leabhra do bíodh in usáid mar ni feadfaidís iad do ceannach.
    Pádraig Téidhirs,

Fuaras é seo ó,