Scoil: Tuar an Fhíona, Cluain Meala

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Gearóid Ó Coindealbháin

1. Cistí óir i bfolach.
    Abhfad de bliadantaibh ó shoin deirtí go raibh bosca mór óir thíos fé'n dtalamh ag bun Cnuich na Sidhe. Deireadh na sean-daoine ná beadh aon maith do dhuine dul fé n-a dhein ach i lár na h-oidhche. Is mó duine gur maith leis é bheith aige ach ní leigeadh eagla do dul go dtí an áit mar bhí sprid millteach malluighthe á cosaint agus aoinne a teigheadh go dtí an áit cuireadh sí trí ceisteanna air agus muna mbeadh sé ar a cumas iad do fhreagairt mharbhóchadh sí é. Ní nach iongnadh níor cuaidh aoinne ann ach fíor-beagán, ach dar ndóigh, an méid a cuaidh níor casadar. Bhí fear amháin ann, pé scéal é, agus b'fhada a bhí sé ag cuimhneamh ar dul go dtí Cnoch na Sidhe ach cuirfeadh sé ar an meur fhada é. Do bhíodh sé i gcomhnuidhe ag machtnamh ar an t-ór bhreágh buidhe a bhí ag imteacht gan mhaith thuas ag bun an tsleibhe agus an oidhche seo dubhairt sé leis fein go raghadh sé ann pe rud a thárlóchadh do.
    Oidhche breágh gealaighe ba eadh é
    Pádraig Teidhirs