Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

1. Sean-Phósdaí
    Scéal ar Pósadh
    Bhí Sagart Paróiste sa Chnoc Buidhe sa ceannthar so i dtosach na 19adh aoise. An t-Athair Liam Paor a bhí air. Fíle ba eadh é agus bhí cion agus meas ag na daoine air. Bhíodh líon ag feirmeoírí an uair san agus bhíodh h-Aichléirí ag gabháil timhceall ag cíoradh an lín, is ag déanamh snáith dhe. Tráthnona Máirte Inide, bhuail h-Aicléir aghus cailín le n-a chois chuige cun iad a phósadh. Pé ceistiúchán a dhein sé ortha, núair a bhí deire aige.
    "An bhfuil airgead an phósta agat?" ar sé sin leis an h-Aicléir.
    "Níl agam sa saoghal, a Athair, ach dhá thuistiún ar san h-Aicléir "Ach h-Aicléalfaidh mé líon duit" ar séisean.
    "Tá go maith, tar isteach sa phárlús agus pósfaidh mé sibh" arsan sagarth.
    Chuadar istheach agus phós sé iad.
    "Bhí sé dhe nos ag buachaillí, an uair úd, núair bheadh pósadh ar siubhal, carn mór stampaí gabáiste a bhailiú leasmuigh dhe thig an t-Sagairt, agus iad do chaitheamh leis an lánamha Nua
    Éilís Ní Chadhla
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge