Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

1. "Daoine Cáileamhla i Sliabh gCua sa t-sean-aimsir."
    Do bhí fear laidir annso fado agus Jim Cowney an ainm a bhí air. Bhí sé na comhnuide i dThig na Laghaire.
    Aon lá amháin bhí sé ag tabhairt ualach cré as corrach. Ní raibh an capall abhalta ar é a tharraint amach agus do cuaidh sé féin fé an cár agus do tharraing sé amach é.
    Bhí fear sa Cnoc Maol timhceall fice blian ó shion Padraig Ó Floinn an ainm a bhí air. Ní raibh aon buiceant aige cun reatha. Chuaidh sé go Sasanna Nua agus go Sheana Sasanna buaid sé i ngach aon áit.
    Bhí fear i mbeul-na-molt agus Eamon Ó Riann an ainm a bhí air. Aon uair amhain bhí daoine ó'n áit ag dul go Sasana Nua chaithfidis siubhal go Portlairge an uair sin. Do dhearmad duine acu a thicead agus do siubhal Eomon Ó Riann ó Portlairge go beul na molt
    Eilís Ní Chadhla
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge