Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

1. Liosanna.
    Bean-an-Leasa.
    Bhí feirmeóir ann fadó, agus bhí lios ar a chuid talmhan. Páirc mhaith ba éadh Páirc an Leasa, agus is ann a geibheadh sé na ba gach aon mhaidean sa Samhradh. An mhaidhean so, chuaidh sé, fé dhéin na mbó agus ar a ghabháilt thar an lios do: d'airigh sé leanbh ag béiceadh. Ghlaoidh se ag Beárna an Leasa, agus chonnaic sé bean is leanbh ar a baclainn istig. D'fiafruigh sé dhi cad a bhí ar an leanbh "Ocras ata air, agus táim-se a radh leis go mbeidh a dhaothaint bainne ar an neómaint aige, núair a bheidh na ba crúidthe" ar sí sin, "Fágfad ceann desna ba agat ar fad, is geobhaidh tú i a crúd", arsan fear.
    Gaibh sí buidheachas leis, is d'imthigh sé léis. Mar sin a bhí go ceann abhfad: d'fágadh sé an bó gan crúd. Chuaidh se fé dhéin na mbó maidean,
    Cáit Breathnach
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge