Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

1. Liosanna
    "Lios na dTrí gCloc"
    Lios é seo atá le h-ais an bhóthair ar pháirc leis na Paoraigh sa Chnoc Buidhe. Tá an claidhe a bhí leis leagtha ach tá trí clocha n-a seasamh in-a lár, agus cloch mhór caithte le n-a n-ais. Sé rud a bhí annso, adeireadh na seandaoine. ná cromlaig. agus bhí rí éigint curtha san áit a bhfuil sé. Deir siad go raibh an chloch mhór anáirde ar na clocha eile, ach gur thuit anuas, agus tá foilighthe, geall leis anois. Tá tobar ar bun páirce an leasa. "The Bittern Well" a thugann Béarlóirí air, ach Tobar an t-Seiscreáin agus Tobar an Teampuil a thugadh na seandaoine air. Tobar an-aosta iseadh é, agus is dóigh le muinntir an bhaile go bhfuil baint éigint aige le lios na dTrí gCloch.
    Eilís Ní Chadhla
    Buaile Mhointin