Scoil: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (uimhir rolla 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

1. Leighiseanna.
    Fadó bhí na sean-daoine ábalta cun leigis a deanamh do galair. Leigis don truic. Chuiridís an duine breoithe anall is anann fé asal agus na piosaí a thuitfeadh as a bheul iad a bhailiu agus iad a bheiriú i mbhainne agus an bainne do thabhairt don duine breoithe leigis do Dathaca. Na halt do chuimhilt le h-ola.
    "An Fiabhras Dubh".
    Bhí an galar so go dona san Chnoc Buidhe timceall 128 bliadhna ó shoin, agus bhí go leór ag fagháil bhais leis. Bhí sagart ó'n áit i gCeapach na bhFaoiteach, agus bhí sé ag faghail bháis. D'fhag sé le n-a uadhacht é thabhairt abhaile go dtí roilig an Chnuic Bhuidhe agus go ndíbréochadh sé an galar as an áit.
    Thugadh abhaile é, ach pé dearmhad a rinnead chuireadh anuas ar dhuine eigínt eile é, in - áit é chur san áit cheart. Bhí muintir an duine éile ar buile mar gheall air, agus chuadar chun an coifín a thógaint ach ní bhainfeadh a raibh sa Chnoc Bhuidhe cor as an gcoifín agus b'éigean dóibh é d'fhágaint ann. Ní
      1. cleachtas an leighis
    Cáit Breathnach