Scoil: Cúl na Sméar, Dúngarbhán (uimhir rolla 4134)

Cúil na Sméar Íochtarach, Co. Phort Láirge
Eibhlín, Bean Uí Mhathúna

Mo Cheantar Féin

Ar an leathanach seo

Táim im chomhnuidhe i Chnoc na bPaorach. Coilleagán a tugtar ar an bparróiste. Tá timceall cúig tighe déag ann anois. Bhí naoi cinn díobh is fiche ann fadó. Tá -nn ar chuid aca agus tuighe ar chuid eile. Is iad Leanagáin an slinneadh is -tchianta ann. Do bhaisteadh an ainm sin ar an áit mar is iad bPaoraigh go léir a bhíodh na gcomhnuidhe ann fadó.
An duine amháin ann gur féidir leis scéalta d'innsint i nGaedhilg. Seán Ó Leanagáin is ainm dó. A sheoladh iseadh Cnos na bPaorach, Dúngarbhán. Lá a lán t-ochrach tighr ann. Ba ghnáthach le daoine dul go Ameica ón áit fadó. Níor radhadh ainm na h-áite riamh in amhrán. Lá talamh réidh ann agus tá siad de árd. Níl aon loch ann. Tá abha Colleagáin ann.

Pádraig Ó Dúnfhúrtaigh
Domhnall Ó Dúnfhúrtaigh