School: Cill Bhriain, Béal na Molt (roll number 11890)

Cill Bhriain Íochtarach, Co. Phort Láirge
Tomás de Bhál

1. Baile fearann iseadh Curraigh Beatha. Tá sé ar an dtaobh theas de'n scoil seo, cúig míle ó Dúngarbhán agus ceithre míle ón scoil.
    Bhí feirmeoir 'na cónaí ann fadó. Tomás Ó Buaid an ainm a bhí air. Aon mhaidean breá sa Bhealtaine do chuaidh sé chun na ba do thabhairt abhaile.
    Ach nuair bhí sé ag siúl ins na páirceanna fuair sé buarach i lár na páirce agus do thug sé leis abhaile í. Agus do chaith sé isteach sa bharaille a bhí sa tigh í. Cúpla lá ina dhiaidh sin bhí sé á lorg rud a bhí ag teastáil uaidh ins an tigh sin. Ach cad a chífeadh sé ná an baraille lán d'im agus bhí an buarach ar a bharra.
    Pádruig Paor
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge