Scoil: Cill Bhriain, Béal na Molt (uimhir rolla 11890)

Cill Bhriain Íochtarach, Co. Phort Láirge
Tomás de Bhál

Ar an leathanach seo

1. Baile fearran is eadh Bleántis ar an taobh thuaidh den scoil i gCill Bhrian. Bhí fear ina chónaí i mBleántis uair. Muiris Ó Milleadh an ainm a bhí air. Bhí feirm mór aige agus bhí aon pháirc amháin agus bhí coirce ag fás ann. Bhí an páirc sin aon mhíle ón a thig agus bhíodh na ba ag dul ag bradhghail ann.
    Oíche amháin d'éirigh Muiris agus chuaidh sé amach féachaint an bhfeicfeadh sé na ba ag bradhghail ins an gort. Bhí an oíche comh geal le lár an lae, is siúd sé ar thaobh an bhóthair i gceann nóimint d'airigh sé ag teacht ón bóthair an lóg ba cheolmhaire id b'uiagnighe a d'airigh sé riamh ag teacht ón bhóthair síos ó Tubhar an Fhíona.
    Shíl sé go raibh an fothrom dhá míle i bhfad uaidh. "Bainfidh sí an doras díom" ar seisean agus rith sé abhaile. Bhí gleann idir Bleántis agus an bóthair. Nuair a bhí sé in aice
    Cáit Ní Cuiléanáin
    Béal na Molt, Co. Phort Láirge