Scoil: Cill Bhriain, Béal na Molt (uimhir rolla 11890)

Cill Bhriain Íochtarach, Co. Phort Láirge
Tomás de Bhál

Ar an leathanach seo

1. Tá baile fearann ara dtugtar Leacan-Daraigh i bParóiste Tobar an Fhíóna ar taogh thiar den Abha Chuilligán. Is fuiriste é a fheicint ó Chillbriain agus tá sé san Scoil-Ceanntair. Tagann alán scoláirí ó Leacandaraigh go dtí Scoil Cillbrian. Sa slighr céadna tagann alán daoine i bParóiste Tobar an Fhíona go dtí an Aifreann i séipéal i gCillbriain. Tá an scoils agus an séipéal i gCillbhrian níos goire do na daoine i Leacandaraigh ná mar atá an scoil agus an séipéal i dTobar an Fhíona.
    Is féidir alán tighthe agus alán feirmeacha breághtha a fheiscint agus Leacandaraigh ón scoil. Tá difríocht idir aon tigh amháin agus na tighe eile. An Lodge a tugtar ar sin. Do thóg an tighearna talmhan darbh ainm Chearnley an Lodge timpeall chéad agus caoga bliain ó shoin. Tháinigh an chéad Chearnley go h-Éireann in aimsir Cromail agus fuaireadar roinnt mhór talmhan ar an cuid oibre a dheineadar ar son Parliament Shasana an uair úd
    Seán Ó Cuileanáin
    Os cionn 13