Scoil: Cill Bhriain, Béal na Molt (uimhir rolla 11890)

Cill Bhriain Íochtarach, Co. Phort Láirge
Tomás de Bhál

Ar an leathanach seo

1. Scoil Cillbhrian a tugtar ar an scoil atá 'gainne, ós go bhfuil sí suidhte i bParóiste Cillbhriain. Timcheall seasga mbliadhain ó shoin a thógadh an scoil atá againn fé láthair.
    Ins na Sácristí do mhuintí na scoláirí san a thogadh an scoil seo. Roimhe sin is scoileanna scairte a bhíodh ann, agus múinteoirí taistil a bhíodh ag múineadh ionnta.
    An t-athair Risteárd Ó Gorman, Sagairte Paróiste i gCillbnait. a thosuigh ar an scoiul do chur ar bun. Do rugadh i cCondae Thiobrad Árainn é agus nuair fuair sé céim suas san mbliain 1893 chuaidh sé mar Shagairt Paróiste go Baile Lúbaigh san condae céadna. Do dhein sé aththógáil ar an séipéil i gCillGobnait sar a chuaidh sé air ais. Fear a raibh tábhacht ann do b'eadh é.
    Fuair an tAthair Risteárd an t-airgead chun an scoil do thógáil ón
        1. foirgnimh