Scoil: Clochar na Trócaire, Dúngarbhán (uimhir rolla 11461)

Dún Garbhán, Co. Phort Láirge
An tSr R. Ní Fhearghail

Bhí Naomh Pádraig ag aireach na h-eunlaithe as an arbhar agus chuir sé isteach i bhfothrach iad....

Bhí Naomh Pádraig ag aireach na h-eunlaithe as an arbhar agus chuir sé isteach i bhfothrach iad agus go dtháinig an maor agus chonnaich sé iad. Lá ar na bháireach d'fhiafhruigh an maor de mar gheall artha agus go raibh sé féin mí-shaoghalta an lá eile. Dubhairt sé sin leis go mbeadh sé féin mí-shaoghalta anocht. D'fhiafhruig sé dhe an dtiocfhadh sé in aoinfheact leis. Dubhairt sé go raghfadh agus gach aon rud a chonnaich Naomh Pádraig thaisbeán sé dó iad agus má thaisbeán ní fheaca sé dada; chonnaich Naomh Pádraig béithidig móra troma agus daoine bochta agus na mná geala glé-gheala. Chonnaich sé na leanbhaí ná raibh aon éadaigh ortha agus thaisbeán sé seo dó iad agus ní fhacha sé seo dada. Tháinig sé abhaile go dtí an bhFrainnc annsan. Glaoidh sé isteach go dtí áit
        1. naoimh
    Bríghid Ní Chaoimh