Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

Ar an leathanach seo

1. Is cuimhin liom bheith ag tórramh eile i dTuar an Fhíona agus bhí an té dá chur i gcóir. Is cuimhin liom an té dá tharraingt le hais na tine. Bhí an tobac agus na píopaí á dtabhairt amach san am chéana agus bhí an tobac agus an snaoisín ar bóirdín i gcúinne na cistine. Bhraitheas ar aghaidh lad óg go raibh droch-fhuadar fé agus bhraitheas cad a bhí ag tabhairt scrine dó - an tobac. Ní ró-fhada go raibh ladhar de ina ghlaic agus shíleas gur ag líónadh a phíopa a bhí, ach ba gairid gur shleamhnaigh sé é chun bhioránaig eile a bhí ina shuí ar stóilín le hais na tine. Chrom sé seo ag láimhseáil chlúdaigh an taypot agus d'éirigh leis an tobac do chur á tharraingt i dteannta an tay.
    Glaodhadh ar na mná chun an tay agus ó go raibh sé timpeall an dó ar maidin bhí saghas cíocrais ortha chuige. Bhraitheadar ná raibh an blas r-shlántiúl ach thairis sin ní raibh amhras an domhain ortha. Ba ró-ghairid ina dhiaidh sin go raibh an goile ag goillúint ortha ach is fánaire dhíobh ar d'éirigh leo an doras do dhéanadh agus bhíodh 'ag tórraimh' cuid díobh ar feadh dhó uair a chloig agus cuid acu i riocht an bháis. Bhí an stuif ag teacht ina thulcaí comh mion, minic sin go raibh air an dá bhóthair - síos agus suas - do thógaint ar féin.
          1. cluichí
    Seán Ó Conaire