Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

Ar an leathanach seo

1. Timpeall leath-chéad bliain ó shoin mhair fear arbh ainm dó Seamua Ó Neill i mBaile na Sagart i bparóiste Chaisleáin Chuanaig ins na Déise. 'An Gabha' do airigheas riamh agus i gcónaí air. Níor bhodhar sé é féin le léigheann ná le scoluidheacht le linn a óige agus dá bhrí sin bfuairis é dalladh agus a bhascadh sa mBéarla. Bhí sean-aithne agam féin air agus chualas go minic go raibh aige palcán de airgead 'tirm'.
    Bhuail comharsa mí-chneasta fé agus nochtadh sé scéal don gabha a bhog a chroidhe. D'iarr mo bhuachaill ar fiche púnt d'árdacht do sa mbannc. Gheall 'an gabha' go ndéanfadh agus isteach leis sa mbannc i nDúngarbhán.
    "Cogar mé seo leat" arsa an gabha lena cara "cad a dhéarfadidh mé nuair a tiochfaidh an manager chughainn?" "Abair forty" arsa a chara agus dhein an gabha mar dúradh leis. Sin é díreach an rud a bhí san gcleasaidhe. D'éirigh leis an dubh na gheal do chur ar an gabha bocht agus bhí sé fuar aige a bheith ag iarraidh chuid airgid ar ais. Nuair do thig an fear bocht an scéal bhí sé go borb brónach agus do innis sé an scéal do gach duine dá dtagadh leis mar seo :- Bhuail sé fúm, a bhráthair, dar mo chonsias gur dhéin agus caitheadh sé sileadh amach agus deireadh 'dar ndóigh, is twenty a scaoil mé ach forty a dúirt mé'.
    Ní fuair an fear bocht san pingin amháin dá chuid airgid ar ais.
    Seán Ó Conaire