Scoil: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 14202)

Cill Íseal, Co. Phort Láirge
Seán Ó Conaire

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear darbh ainm dó Seán Mhichíl ag dul go dtí an margadh i nDúngarbhán isteach is amach le seasca bliain ó shoin. Chuir comharsa air an páipéar nuachta "Waterford News" do thabhairt chuige. Bhí Seán toilteanach.
    Nuiar a chuimhnigh sé ar an dteachtaireacht theip ar glan cuimhneamh ar ainm an pháipéir. Bhí an fear bocht ina dteannta. Bhuail sé isteach go tigh na bpáipéar agus d'inis a scéal - go raibh páipéar nuachta uaidh do comharsan leis; ná faghadh sé an t-ainm do thabhairt leis as Béarla ach ní raibh fhios aige as Gaeilge é.
    Dúirt an té bhí ag caint leis ainm an páipéir a rá as Gaeilge agus b'fhéidir go dtuigfeadh sé an ceann a bhí uaidh. "Sé an páipéar atá uaim " arsa Seán "acht Cuinncín Phortlairge' - Waterford Nose - (Noos).
    Curtar an páipéar sin fós fé chló i gCathair Portlairge.
    Seán Ó Conaire