Scoil: An Eaglais, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 1395)

An Eaglais, Co. Phort Láirge
Tomás Ó Leinín

1. Lucht Siúil
    Ghlaodhann lucht siúl go dtí mo thig go minic. Tagann na daoine céadhna gach uair cúgainn.
    Bíonn an-chuid earraidhe beaga á ndíol acu. Bíonn lásaí, agus cíoracha, agus pinn, agus sáspáin á ndíol acu. Ceannuigheann siad na rudaí insna bailte Móra, agus cuireann siad cúpla pinginn ós cionn an costais a ceannuig ortha. Bíonn málaí giobalacha ar a ndrom acu, agus coimeádann siad gach rud a gheibheann siad ins na málaí.
    Bíonn fáilte rómpa i gcuid des na tighthibh, nuair a bhíonn aon rud maith, agus saor acu le díol. Fanann siad go ceann cúpla lá leis na feirmeóirí. Tugann na daoine biadh dóibh an fhaid a bhíonn siad ag fuireach leó .Gheibheann siad prátaí, agus aráin, agus té, agus bainne ins na tighthibh. Dearann siad nuair a gheibheann siad aon rud ''go ndéanaidh Dia trócaire ar anamana na marbh.
      1. daoine de réir aicme
    Caitlín Ní Dhoghair