Scoil: An Eaglais, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 1395)

An Eaglais, Co. Phort Láirge
Tomás Ó Leinín

Ar an leathanach seo

1. Bhí sagart ann fadó agus, bhí sé ag teacht abhaile ar a laethanta saoire. Nuair a shrois sé a thig féin, bhí a dhriotháir tar éis dul amach ag fiadhac coinín. Chuaidh sé i ndiaidh a dhriotháir acht ní fheadfadh sé teacht suas leis.
    Tháinig sé go dtí bothán a bhí ar thaobh an bhóthair. Chuaidh sé isteach agus bhí fear aosta agus madra istigh ann. D'fhan an sagart ann ar feadh na h-oidhche. I lár na h-oidhche, do thuit an fear breoite agus bhí an sagart ag tabhairt an ola deirneach dó.
    Do thosnuigh an madra ag beiceadh agus ag screadadh agus bhí sé ag rith timcheall an fhir agus bhí sé ag iarraid an sagart do thiomaint as an áit mar an diabhal do b'eadh an madra, agus níor mhaireadh leis an ola deirneach a thabhairt don fhear, agus nuair a thug an
    Siobhán De Róiste