Scoil: Áird Mhór, Eóchaill (uimhir rolla 3858)

Aird Mhór, Co. Phort Láirge
Risteárd Neancól

féin dul abhaile agus teacht arís amárach.
    Do chas an feirmeoir thar nais agus b'fada leis an dream a bhí i bhfeighil an téide an fhad a bhí sé uatha agus is ortha a bhí an t-áthas nuair d'aireaghadar ag liurigh ortha é.
    "Coiméad greim daingean ar an dtéad go raghadh ag triall oraibh" arsa sé leo. Dheineadar amhlaidh agus níor bhfada go raibh sé ar a chuid talmhan fén arís.D'obair nár chuireadar as a mheabhair é len a gcuid ceisteanna. Thug sé tuairisc dóibh ar an áit shíos agus dúirt sé leo go bhfaighfuidhe saibhreas mór a dhéanamh den áit ach go mbeadh ortha a lán oibre a dhéanamh ar dtúis chun staighre do dhéanamh chun dul ag triall ar an áit.
    Dheineadar an staighre agus chuir an feirmeoir díol ar gach aoinne a bhíodh ag dul síos. Tháinigh na daoine ina sluiaghtibh ó gach aon áit agus dhein sé mór-chuid airgid mar bhiodh fonn ar gach aoinne ach an áit d'fheiscint. Cé bhuadh a bhí ag an gceol théighidís go léir ag triall ar an sruthán agus le neart draíochta bhíodar ag dul anonn ó dhuine go duine go dtí go rabhadar go léir imithe agus gan aon 'áil ag aoinne aca casadh thar nais bun dóibh fé mar a bhain den chead duine agus is ann dóibh go fóil a dTír na nÓg. Do dhein an feirmeoir carn saobhreas agus ní baol gur thug sé fé na caoire do bhreith thar n-ais mar ní gadh dó é mar mhair sé go sásta searcaigh sámh de bhárr uan na caorach glaise agus a bhuachaill aimsire a chuaidh go Tír na nÓg.
    Micheál Ó Concubhair
    Duine neamhghaolta