Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

An Ghráinsigh, Co. Phort Láirge
Deaglán Ó Cuilliú

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt ban ann fadó. Bhíodar araon pósta. Oíche amháin chuaidh duine acu chun an duine a fheiscint. Chonaic sí madra beag bán. Nuair a bhí sí ag teacht abhaile lean an madra í go dtí a tig féin. Rith sé isteach sa chistin ina dhiaidh.
    Lean sí amach é. An oíche sin fuair an fear bás. Bhí fhios aici gur sprid an madra beag. Bhí ana-eagla uirthi ar fan amach mar ní raibh aoinne sa tig aici.

SEAN SCEAL
    Bhí tiarna talmhan ann uair. Sé an ainm a bhí air ná Bagge. Bhí sé ina chónaí in Árd Mhóir. Bhíodh sé i gcónaí ana-dhian ar na daoine bochta. Mar a bheadh an chíos aca nuair a thiochfadh sé fé dhéin caithfidh sé amach fé mbóthar iad. Lá amháin bhí sé ag dul go Dúngarbhán. Dúirt sé leo mar a mbeadh an cíos acu nuair a bheadh sé ag teacht abhaile go gcaithfadh sé iad amach san mbóthar.
    Nuair a bhí sé ag teacht abhaile fuair sé bás istigh sa chóiste. Cuireadh in Árd Móir é. Deir na seana daoine nár fhás pioc féir ar a áit a cuireadh é
    Siobhán Ícidhe
    Pádraig Ícidhe