Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

An Ghráinsigh, Co. Phort Láirge
Deaglán Ó Cuilliú

1. Bhí fear ann fadó agus téigh sé ag imirt cártaí gach aon oíche.
    An oíche seo bhí sé ana-dhéanach nuair a bhí sé ag teacht abhaile agus chuaidh sé treasna na páirce. Chonaic sé sprid mhór ag dul timpeall na páirce. Tháinigh an-eagla air agus rith sé abhaile comh mear agus a bhí aige.
    An oíche sin fuair a mháthair bás. Níor chuaidh an fear ag imirt cártaí riamh ina dhiaidh sin.
  2. Bhí fear ann fadó agus bhí sé pósta. Oíche amháin shuí sé féin agus a bhean cois tine. I lár na hoíche d'oscail an doras agus tháinigh madra mór dubh isteach agus ní rabhadar ábalta é a chur amach. Bhíodh sé mar a chéile gach aon oíche.
    Téigheadh an fear agus a bhean a codladh luath gach aon oíche as san amach mar bhí a fhios aca gurbh é an diabhail a bhíodh ag teacht isteach gach aon oíche.
  3. Do bhí bean ann fadó agus chuaidh sí ag féachaint ar na ba gach maidin.
    Do chonaic sí an fear beag ag dul i meacs na mba agus caipín dearg air. Do tháinigh eagla uirthi agus rith sí abhaile agus dúirt sí leo an rud a chonaic sí.
    Bhí ór i bpáirc a bhí gairid don tigh agus dúirt an t-athair leis an dhá mhac teacht leis an oíche seo. Do chuaidheadar an
    Peig Ní Chuilliú
    Tomás Treó