Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

An Ghráinsigh, Co. Phort Láirge
Deaglán Ó Cuilliú

1. Bhí fear ann fadó agus bhí dathad cearc aige. Bhí sé i gcónaí á comhrá mar ba mhaith leis iad.
    Maidin amháin chuaidh sé amach sa tigh. Cad a bhí ann ach madra rua agus é sínte istigh i lár an tighe.
    Fuair an fear an t-sluasad agus caith sé amach sa gháirdín é. Nuair a chuaidh sé isteach ansan chuaidh an madra rua chun siúl agus bhí ana-bhuairt ar an bhfear bocht nuair ná raibh aon cearc aige mar gheall ar an madra rua. Bhí an fear bocht sórt aosta leis agus fuair sé bás tamall ina dhiaidh sin.
    Peig Meachair
    Baineann
  2. Bhí fear ann fadó agus chuaidh sé go dtí an aonach lá agus nuair a bhí sé ag teacht abhaile an oíche sin chuaidh sé isteach go dtí tigh ósta agus bhí sé ana-dhéanach nuair a d'fhág sé. Bhí sé dó déag a chlog.
    Nuair a bhí sé gairid don a thig féin chonaic sé slua mór ar an mbóthar agus leanadar é gur chuaidh sé isteach abhaile agus nuair a bhí sé gairid don