Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

An Ghráinsigh, Co. Phort Láirge
Deaglán Ó Cuilliú

1. Do bhí fear ann fadó agus lá amháin do chuaidh sé ag briseadh bataí sa choill.
    Ar maidin nuair a bhí sé ag imeacht dúirt sé lena bhean nach b headh sé ag teacht abhaile in aon chor chun a dhinnéir agus dúirt sé léi a chur chuige. Chuir sí duine des na cailíní chuige.
    Ní bhfuigheadh sí a slí a dhéanamh amach agus chuaidh sí amú. Bhí sí ag imeacht léithe agus chuaidh sí isteach go dtí tigh. Fear a bhí ina chónaí sa tigh seo agus ní raibh aoinne leis. Thug sé rud éigin le n-ithe di. Nuair do bhí sé ithe aici dúirt sé léi dul a codladh agus chuaidh sí. Nuair a bhí sí ina codladh i lár na h-oíche marbhuigh sé í.
  2. Bhí fear ann fadó agus bhí sé pósta. Lá amháin thit a bhean tinn agus chuaidh sé fé dhéin an dochtúra.
    Tháinigh an dochtúir agus dúirt sé nach raibh aon rud ar an bean ach gur fuacht a bhí aici. Ansan nuair a bhí sé ag dul abhaile leis
    Mairigéadh Paor
    Pádraig Paor