Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

An Ghráinsigh, Co. Phort Láirge
Deaglán Ó Cuilliú

Ar an leathanach seo

1. Bhí feirmeoir ann fadó agus ní bhfuigheadh sé aon im a dhéanadh as a bainne. Cuir sé fios ar an sagart ach ní bhfuigheadh sé aon rud a dhéanamh dó.
    Do chuaidh sé fé dhéin na mba an mhaidean seo agus do bhí cú aige. Níor bhfada do ann nuair do chonnaic sé girréadh istigh sa pháirc agus do lean an cú é. Do chuaidh an girréadh go dtí a thig féin agus an cú taobh thiar di. Nuair a bhí an girréadh ag dul isteach an fhuinneog do rug an chú uirthe agus bhain sí greim ar a cois. do chuaidh an fheirmeoir isteach sa tigh annsan agus do chonnaic sé sean-bhean ann agus do bhí a cois ag tabhairt fola.
    A dubhairt an bhean leis annsan gurbh í féin a bhí ag déanadh na bpisóg ach ná déanfadh sí a thuille é.
    Seán Ó Cuilliú
    Tomás Treó
    Os cionn 70
  2. Do bhí tiarna talamh in Árd Mór fadó agus sé an ainm a bhí air ná Henry Bagge. Nuair do fuair sé bás biodh a sprid ag imeacht timpeall ag cur eagla ar gach