Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

An Ghráinsigh, Co. Phort Láirge
Deaglán Ó Cuilliú

Ar an leathanach seo

1. Do bhí long ag teacht ó áit éigin i Sasna roinnt mhaith blianta ó shoin. Gual a bhí innte agus ag dul go dtí áit éigin i gCorcaigh do bhí sí. Do bhí an gaoth anoir agus níor bhfada gur d'éirigh stoirm.
    Tá bádh Áird Mhóire an-oiscailte ar an ghaoth anoir agus nuair a bhíodar ag gabháil that an áit do bhí an gaoth ró-láidir dóibh agus do caitheadh an long isteach. Do chuir na daoine a bhí innte 'rockets' suas chun cabhair do fhabháil ó mhuinntear na h-áite.
    Do chuaidh sagart óg, an t-Athair Ó Seadha agus cúpla fear eile amach i mbád beag. Do thógadar isteach cúpla duine acht do fuaireadar go léir bás agus do cuireadh in Árd Mór iad.
  2. Do bhí fear ann fadó agus do bhí sé an-bhocht. Ní raibh aon rud le dheanamh aige agus do chuaidh sé ag troid mar saighdiúr. Níor bhfada ina dhiaidh sin gur cuireadh scéal go dtí a mhuintir go raibh sé marbh. Do bhíodh a sprid ag imeacht timpeall gach aon oidhche agus do bhí sé ag cur eagla ar gach duine. Aon oidhche amháin pé scéal é do thóg fear ón áit a ghunna amach agus do caith sé piléir leis an sprid. Annsan dubhairt an sprid leis an fear gur piléir a mharbh é agus ná raibh sé aon mhaith dó bheith ag caitheamh leis a thuille
    Seán Ó Cuilliú
    Tomás Treó