Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

An Ghráinsigh, Co. Phort Láirge
Deaglán Ó Cuilliú

Ar an leathanach seo

1. Fadó i seadh bhíodh an Gobán so ag imtheacht ar fuaid ns hÉireann a tógaint caislean dos na righte go léir. Agus ga' haon chaisleán a thóg sé bhí an chéad cheann eile a thóg sé ibhfad ní b'fhearr agus ní ba dheise.
    Uair amháin thóg sé caisleán do Rí Laighean. Ansan chuir Rí Mimhan fios air chun caisleán a thógaint do féin, mar nár mhaith leis go mbeadh caisleán ní ba deise ag aoinne eile ná mar a bheadh aige féin.
    Nuair a bhí an caisleán tóicithe aige, "Tá san go breágh" arsaidh an rí. "Ní fheadar an bhfaghfá feabhas a chur ar an gcaisleán san?".
    "Ní bhfaghainn", ars'an gobán "agus ní dóigh liom go bhfaghaidh mé aon ceann eile a dhéanamh go deó arís a bheidh chún deas leis"
    "Dé cúis é sin?" ars'an rí.
    "Bheul", ars'an Gobán, "bhí an obair san chún deas san orm gur dóigh liom go bhfuil mo meabhar is m'inntinn tar éis dul i laige dá bhárr".
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Michéal Ó Bruadair