School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. Bhí bean ann fadó agus do bhí sí ag teacht abhaile aon oíche amháin. Nuair do bhí sí leath slí do éirigh an hata a bhí uirri agus tháinigh sé anuas arís. Nuair a tháinigh sí abhaile do chuaidh sí a codladh.
    Ar maidin do tháinigh an sagart isteach agus chuir sé ola déanach uirri. Um thráthnóna do tháinigh an dochtúr isteach agus dúirt sé gheobhaidh sí bás aon neomat. Fuair sí bás uair a chloig ina dhiaidh sin.
  2. Bhí fear ann fadó agus chuaidh sé isteach i gtigh aon oíche amháin agus nuair a bhí sé istigh sa tigh d'airigh sé go raibh bean tar éis bás agus bhí aiteanna aige uirri.
    Chuaidh sé abhaile agus nuair a bhí sé istigh chonaic sé an bean seo ina seasamh istigh. "A Mháire" arsa sé "an bhfuair tú an lacha?" Ar an neomad céanna cuimhin sé go raibh sí tar éis báis. Chuaidh sé suas
    Máiré Ní Dhonnabháin
    Cnocán an Phaoraigh Íochtarach, Co. Phort Láirge