Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus bhí aon deirfiúr amháin aige agus chuaidh sí go dtí Sasana Nua agus ní raibh aoinne sa bhaile ach an fear féin. Bhíodh an deirfiúr ag cur airgead chuige gach mí.
    Aon oíche amháin nuair a bhí an fear ina codladh agus i lár na h-oíche dhúisigh sé agus chonaic sé samhailt an deirfiúr agus bean éigint eile ós a comhair amach agus i gcionn seachtaine fuair sé litir go raibh sí tar éis bháis.
    Seán Ó Lonáin
    14
  2. Bhí fear ina chónaí sa Sean Phobal fadó agus bhí sé an-láidir. Ní raibh aon airgead aige agus caithfidh na daoine mór-thimpeall na h-áite é a cothú. Nuair a raghadh sé isteach in tigh chaitheadh sé pé rud a d'iarreadh sé a d'fhághailt.
    Nuair a bhí sé ag dul ins na bliainta bhíodh gach aoinne á chur suas chun pósta.
    Aon lá amháin chuaidh sé isteach in tigh agus bhí bean an tighe istig agus bhí iníon aici agus nuair ná thabharfadh an máthair an iníon dó chun í phósadh do marbhuig sé an beirt aca.