Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí daoine ag imirt cártaí i dtig oíche amháin. Nuair a bhíodar chun dul abhaile timpeall a dhá bhuille chuadar go dtí an doras. Nuair a bhí ceann acu ag oscail an doras gaibh an bean-sí síos thar an doras agus í ag déanamh ar áit eile ina raibh fear darbh ainm Ó Laoghaire tar éis báis.

MADRA
    Bhí fear ag teacht abhaile ó bualadh an oíche amháin. Ní raibh aoinne in aontacht leis agus bhí sé an-déanach.
    Nuair a tháinigh sé go dtí crosaire a bhí gairid do na thig féin léim madra bán amach thar an gclaidhe. Níor chuir an fear aon suim ann.
    Tar éis tamaill chuaidh sé isteach thar an gclaidhe agus nuair a bhí an fear ag dul isteach a geata féin léim an madra amach tharais arís agus bhí sé comh mór le caoire. Thit an fear tinn agus bhí sé tinn ar feadh mí.
  2. Bhí fear ann fadó agus théigheadh sé ag goid gach aon oíche. An oíche seo chuaidh sé ag goid fuair sé teacht ar roinn airgid.
    Bhí na Gárdaí ag faire air ach éirigh leis áaló uatha. Chuaidh sé abhaile agus chuaidh sé a codladh.
    Seán Ó Súilleabháin
    Ráth na mBiníneach, Co. Phort Láirge