Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

a teacht gairid don áit ina raibh na Gárdaí. Rith siad amach chun breith air.
    Rith an fear uaithe agus rith na Gárdaí ina dhiaidh agus do bheir siad air agus thugadar go dtí an priosún é agus tar éis mí nó mar sin fuair sé bás ann.
  2. Bhí bean ann fadó agus bhí ceithre cinn de chearca aici. Aon lá amháin tháinigh sagart go dtí an tigh agus ní raibh a bean istigh.
    D'fhan an sagart ag an doras go dtí go dtáinigh an bean abhaile agus dúirt an sagart leis an bean cearc a thabhairt dó agus dúirt sí ná thabhairfidh sí aon cearc dó mar ná raibh achceithre cinn de cearca aici agus gur minic d'airigh sí a máthair a rá ná bheadh an t-ádh le trí cinn de cearca,
    D'imigh an sagart abhaile agus an oíche sin nuair a chuaidh sí amach chun na cearca do chur isteach bhí ceann marbh agus ar maidin nuair d'éirigh sí bhí na trí cinn eile marbh.
    Eibhlín Nic Craith
    Cnocán an Phaoraigh Íochtarach, Co. Phort Láirge