Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ....lean an mhuc é agus stop sé é ar an mbóthar agus leag sí é. Ach d'éirigh an fhear arís agus lean an muc é.
    Nuair a chuaidh sé isteach abhaile bhí sé chómh bán le sneachta agus ní raibh fhios aige aoinne cad a bhain do. Cúpla lá ina dhiaidh san fuair sé bás.
  2. Fuair mé an sgéal ó m'athair 40 bliadhain.
    Fear a bíodh ag díol gabáiste
    D'airigh mé sgéal an oidhche fé deire mar gheall ar fear a bhíodh ag díol gabáiste gach lá ag dul timcheall ó thig go tig.
    Bhíodh sé ana-dhéanach nauir a bhíodh sé ag teacht abhaile. An oidhche seo bhí sé ana-déanach agus é ag...
    Seán Ó Cionáith
  3. Bád a bhí lán d'ór:
    D'airigh mé scéal an oidhche fé deire mar gheall ar bád a tháinig isteach in aice na coise. Bhí an bád lán de ór. Nuair a bhí captaon ag dul go dtí an baile Mór. D'fhiafraigh sé dos na daoine cé acu a d'fanfhadh a tabhairt aireachas don ór. Bhí fear dubh ann agus dúbhairt sé go bhfanfhadh sé féin.
    Bhí eagla ar an gcaptaon go dtógad an fear dubh an t-ór air. Sé an rud a dhein sé ná é lámhach. Agus d'iompaigh sé isteach ina mhadra.
    Agus deirtear go mbíonn sé ann i gcomhnuidhe ag tabhairt aireachais ór.