Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhí sé as a meabhair. Bhí sí ag tabhairt an méid a bhí sa tig do'n mbuachaill. Sa deire fuair sí bás agus bhí fear ag an torramh agus sé an rud adubhairt sé ná tabhair-sé dom-sa é agus bhí t'féin id óinseach.
  2. Tá alán leigheadanna ann chun fáinní a thógaint as do lámh nó do chois. Trioscair a bheiriú in uisge agus an trioscar a chumilt de'd lámh.
    An méid fáinní a bheadh ar do lámh a chóimhreamh agus an méid san cloc a d'fhághaint ar an mbóthar agus an cead duine a gheobhaidh iad tiocfadh na fáinní air.
    Seile a chaitheamh ortha gach maidin roimh do breachhast léigheas eile.
    Dá gcuirfeá píosa de ins an aoileach agus é tógaint amach gach maidin agus é cimilt leis an fáinne leigheaseadh sé iad.
  3. Bhí fear ag teacht abhaile ó'n mbaile Mór aon oidhche amháin bhí sé ana-dheanach agus é ag teacht .
    Nuair a bhí sé timcheall ceathramhad míle ón a thig nuair a léim much amach thar gclaidhe agus sé nó seacht de banbhaí aici.
    Seán Ó Cionáith