Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tinneas cinn aige. Bhí sé an thinn. Thug bean an bhrat seo chuige agus dúbhairt sí leis é a chur timcheall air a cheann agus ní raibh sé abhfad air nuair a léighiseadh é.
  2. Bhí fear ann fadó darbh ainm Tomás Mach Gearailt. Aon oidhche amháin bhí sé ag dul fé dhéin na ba cúpla páirc ó'n thig fhéin. D'fheach Tomás isteach i bpáirc agus chonnaic sé lios istigh ann. Tháinig firín beag amach as an lios agus labhair sé le Tomás. Tabhair dom píosa tobac arsa sé. Níl aon tobac agam arsa Tomás mar d'fhág mé sa mbaile arsa Tomás. Muna dtabharfaidh tú píosa tobac arsa an firín mharbhóchaidh mé thú. Ní thabharfaidh mé arsa Tomás mar níl sé agam agus thug sé guna amach leis agus mairbh sé Tomás.
    Tháinig beirt bhan annsan agus dubhairt an firín leó píosa tobach a thabhairt do agus thugadar. Thug sé slat draoidheacta dóibh air.
    1. táirgí
    Seán Ó Cionáith