Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

Ar an leathanach seo

1. Tá áit in-aice mo thig-se agus se an ainm atá ar na Tobar an Ghabha. Bhí Gabha ann fadó agus bhí tig ann aige agus bhí tobar ann áit ina bhfuigheadh sé an tuisge. Is mar gheall ar sin a thugadh an ainm sin ar an áit.
  2. D'airigh mé sgéal mar gheall ar na sean d'aois a bhí ann fado. Nuair a bhíodh na fearaibh amuigh ag iasgaireacht. Bhíodh na mná ag déanamh na líon agus a dheisiughadh. Agus ag chur salann ar na colaimeóirí a bhí acu ón oidhche roimhe sin, Bhíodh cuid eile díobh ag tarraingt trioscair ó'n dtráigh le ciseáin agus ag leadughadh na bpáirceanna leis. Agus bhíodh siad á dtarraing san go dtí a naoi nó a deich a chlog san oidhche agus bhíodh siad ag sníomh agus ag déanamh stocaí.
    Oidhche Shamhna (Samhna) nhíodh ulla istigh i mbuicéid acu agus bíonn siad ag iarraidh bruth ortha.