Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

Ar an leathanach seo

1. Bhí mé ag suibhl timcheall an bóthar le buachaill eile. Agus d'innis sé sgéal doin mar gheall ar bhean a bhí ag fágailt bháis aon oidhche amháin.
    Fuair a bhean bás timcheall a trí a chlog san oidhche. Dubhairt an bhuachaill liom go raibh an bhean sidhe ag dul timcheall an tighe an oidhche go léir an fhaidh isa bhí an bhean ag fágailt báis. Agus gur leigh sí trí luíogh aiste.
    Seán Ó Cionáith
    Pádraigh Churraoin
    Baile na Cúirte Theas, Co. Phort Láirge
  2. D'innis fear sgéal dom mar gheall ar mhadra. Bhí fear ag teacht ón Sean Phobal aon oidhche amháin agus nuair a tháinig sé in aice le tigh Sheáin Uí h-Aodha. Chonnaic sé madra anáirde ar an gclaidhe stop sé ag feachaint ar an madra.
    Shiubhluigh sé leis agus do shiubhal an madra chómh maith. Bhí sé ag teacht níos mo gach (noimeat) neomat. Nuair a tháinig sé go dtí geata Tomáis Turraoin tháinig solus mór amach as a dhá shúil agus ba dhoigh leat gur gluaisteáin a bhead ann. Chas an madra thar nais arís agus d'imthig an fear abhaile. Níor dhein an madra aon rud leis. Agus is sprid de mhadra a bhí ann.