Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhí sé a teacht abhaile do bhí ar meighe fadó do bhí sé dh bhéas aige 'sna daoine dul treasna na trágha. Nuair a bhí an fear a teacht abhaile do bhí sé ar meisge agus is mar sin a tháinig sé abhaile agus chuaidh sé amú. Do bhí bád mór saighdiúirí a bhí ann agus do lámheadar é.
  2. Do bhí Liam Ó Lonáin ag dul abhaile ó thug éigin a bhí i mbaile na Gall cúpla bliadhain ó shoin do bhí sé a dhá bhuille d'eig san oidhche. Nuair a bhí sé ag teacht aníos timcheall na scoile taithmhuig bean ruadh leis agus dubhairt sí leis dul thar a gclaoidhe acht mór chur sé mórán suime ann. Ní raibh sé i bhfad imtighthe suas an bóithrín nuair a thaitmhuig bean ruadh eile leis agus dubhairt sí leis dul thar a gclaoidhe agus bhain sé a bróga de. Nuair a bhí sé istig sa pháirc chonnaic sé socraid mór ag dul thar an scoil agus do bhí sluagh mór daoine ann agus an beirt bhan ruadh imeasg.
    Máire Ní Churraoin
    Baile na Cúirte Theas, Co. Phort Láirge