Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fear oibre ag chaitheamh tobac agus d'iarr an fear dubh píosa air acht dubhairt an fear oibre ná raibh sé aige agus do bhí píosa mór aige. D'imthig an fear dubh annsan. Maidean lá ar na bhaireach ní bhfuigheadh an fear oibre éirighe. Do bhí sé ar an leabaidh ar feadh míosa. Ní bhfuigheadh aon dochtúir é do leigheas. Nuair a fuair sé bás chonnaic an chuid daoine é ag dul treasna na páircenna cheadna é. Thuit sé seo amach sa tSean Phobuil tamall e bhlianta ó shoin.
  2. Tá an dara lá de Bealtaine againn anois. Lasann na daoine teine mór cnámh ar oidhche sin agus bíonn na páistí ag súgradh thimcheall an teine. An oidhche chéadhna chuireann na daoine braoin de'n uisge a geibheann siad um Caísc amach ar na páirceanna chun iad a bheannughadh ionnus go bhfásach na barraí agus an féar go maith. Bíonn áltóir in gach tigh i rith an mí sin chun onóir a thabhairt do'n Mhaighdhean Muire.