Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nuair a d'fhéach sí isteach ann bhí sé lán de prátaí. Ní raibh sí boicht as san amach. Do bhí iongantais ar gach aoinne a ionnaic cad a bhí tar éis tuitim amach.
  2. Fadó chuaidh Dian Swift isteach go dtí tig Ósca do bhí lóistín uaidh sa tig agus ní raibh acht aon leabaidh fágtha aige an bhfear a bhí sa tig. Sa leabaidh san do bhí an fear oibre ina codhladh. Dubhairt an fear le Dian Swift dul a codhladh leis. Chuaidh an fear oibre síos go dtí bun na leabthan agus chuaidh Dian Swift ar bhárr na leabthn.
    Nuair a d'éirigheadar ar maidin d'fhiarfruig ceann acu de'n ceann eile. Cionus a chodhal sé aige na gcose an oidhche roimhe sin agus d'fhiafruigh an fear ósta díobh cionnas a bhíodar tar-éis na h-oidhche agus dubhraidear go raibheadhar go maith.
    Máire Ní Churraoin
    13
    Baile na Cúirte Theas, Co. Phort Láirge
  3. Bhí fear ann fadó agus bhíodh sé ag obair gach aon lá. Bhíodh sé an-dhéanach air nuair a bhíodh sé a teacht abhaile istoidhche. Oidhche amháin nuair a bhí sé ag dul abhaile treasna na páirceanna chonnaic sé fear mór dubh agus do bhí fiacla móra bána aige. Do bhí an