Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

Ar an leathanach seo

1. Fadó nuair a bheadh duine á thórramh bhíodh na daoine timcheall na leabthan agus ina suidhe thimcheall na teine sa chistin. Bíonn leann agus fíon agus beatha-uisge acu. Bíonn na daoine ag caint agus ag seanchus. Bíonn a lán coinnle lasta sa seomra ina mbíonn an duine á thórramh. Bíonn na daoine ina suidhe ar feadh na h-oidhche.
  2. D'airigh mé scéal ana-deas an oidhche fé dheire mar gheall ar bád mór a tháinig isteach im aice na coise agus do bhí a lán daoine ann agus fear dubh ina measc. Do bhí coifín óir acu agus bhíodar chun é do chur i gcómhadh. Dubharadar le na chéile go ndéanfaidís poll sa chois agus é do chur ann. Nuair a bhí an poll déanta acu d'fiafruigh an captaoin de'n fuireann ciacu a thabharfaidh aireachais de'n ór. Dubhairt an fear dubh leotha "tabharfaidh mise aireachas do" annsan do dhein an captaoin é a lámhach agus do dheineadar é do chur leis an ór. Nuair a bhí an méid sin déanta acu d'imthigeadar. Nuair a
    Máire Ní Churraoin
    Baile na Cúirte Theas, Co. Phort Láirge