Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

Ar an leathanach seo

1. D'airigh mé sgéal mar gheall ar madra mór dubh a bhí thoir i gcnocán an Phadraig. Deirtear go bhfuil sé chomh mór le laogh óg.
    Oidhche amháin do bhí fear ag dul siar a bóthar agus chonnaic sé é. Do bhí a dhá shúil chomh mór le lampa agus do bhí a chosa mar cosa chapaill. D'imthig se as radharc thoir aige crosaire Bhaile na Gall.
    Máire Ní Churraoin
    13
    Baile na Cúirte Theas, Co. Phort Láirge
    Gearód Toibín
    50
    An Rinn, Co. Phort Láirge
  2. Bhí na sean-daoine ag seanchus cois na teine an oidhche fé dheire. Bhíodar ag seanchus ar an slighe a bhí acu fadó chun na gcorcán a bheiriú agus nuair a bheadh a leithte beiruighthe acu chaithfidís í ar an úrlr agus nuair a bhíodh na fearaibh ag iascaireacht san oidhche bhíodh na mná ag déanamh na líonta dóibh. Bíodh a h-uile de's na mná ag sníomh. Sin é mar a chaithfidís an oidhche fadó. Fuair mé an sgeal seo on na sean-daoine a bhí cois na teine