Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Phort Láirge
Pilib Ó Foghlú

1. Droch b[h]ean
    Bhí bean ann fadó agus droch bhean dob eadh í. Ní theigheadh sí go dtí faoisidín ná Aifreann. Nuair a bhí sí 90 blian d'aois thuit sí tinn. An oidhche seo bhí sí ag fághail bháis agus dubhairt sí leis an gcailín aimsire dul fé dhéin an tsagairt di. Chuaidh an cailín fé dhéin an tsagairt agus ní thiocfhadh sé chun faoisidín a thabhairt di.
    Fuair an bhean bás agus chuaidh sí go dtí na flaithis agus fuair an sagart bás agus chuaidh sé go dtí ifreann.
    Fuair mé an scéal seo ó mo s[h]ean-mháthair. 73 blian.
  2. Seánín Amadán
    Bhí buachaill ann fadó agus sé an ainm a bhí ar ná Seánín Amadán. Gach lá théigheadh sé amach i gcoill a bhí gairid do agus t[h]osnuigheadh sé ag feadaghail.
    An lá seo nuair a chuaidh sé amach chonnaic sé bean ina suidhe ar an talamh agus thosnuigh sé ag cainnt léi. Dubhairt an bhean leis nár cheart do bheith ag feadaghail nuair a bhíonn sé istig sa choill. Tháinig buille ar an mbuachaill agus bhuail sé an bhean.
    D'iompuigh an b[h]ean isteach in madra agus tháinig eagla ar an mbuachaill agus thuit sé ar an talamh mar a bhuailfeadh splanc é
    Cáit Ní Ghríobhtha
    Cnocán an Phaoraigh Íochtarach, Co. Phort Láirge