Scoil: Baile Mhic Airt, An Rinn

Baile Mhac Airt, Co. Phort Láirge
Tomás Ó Faoláin

1. An Sean Riabhach nó Laetheanta na Bó Riabhaiche

Fado is ar an t-aonadh lá deug de Aibreán a bhíodh deire le Mí na Márta. An Sean Mharta a thugadh air. Thug an Sean bó trí léim le h-áthas nuair a bhí Márta thart mar shíl sí go raibh deireadh leis an aimsir dona. D'iarr Márta trí lá ar Áibreán is thug Áibreán dhá lá deug dí. Bhí na trí lá an-chruadh is mharbhuigh an sean bhó. Tugtar an Sean Riabhach ar na laetha ó shoin i leith.

Tugtar an Sean Riabhach ar an ceud trí lá tosaigh de mí Aibreáin. Is gnáthach leis an aimsear a bheith go dona le linn na laethe úd.
    Déirtear go raibh sean bhó ann fadó agus tháinigh an Mhárta an-chruaidh agus fluich ar fad uirthí. Thosnuigh sí féin agus Márta ag cur i gcoinnibh a chéile ach dá olcas é Márta ní bhfuigheadh sé deire do cur leis an sean-bhó. Fé dheire bhí deire le Márta agus bhí an seam bhó ag maireachtar i gcomhnuidhe. Bhí fearg ar Mhárta annsan nuair a bhí buaidhte ag am t-sean bhó air. D'iarr sé iasacht de trí lá ar an Áibreán annsan agus thug Áibreán dó iad.
    Tháinigh na trí laethe san agus níor tháinig
    Tomás Ó Faoláin