School: Baile Mhic Airt, An Rinn

Baile Mhac Airt, Co. Phort Láirge
Tomás Ó Faoláin

1. (continued from previous page)
    Timpeall na bliana 1867 tháinigh athraighe Fíníní isteach go Cóibh fé Captaen Ó Ceallaigh. Tháingh tuilleacha idúr ag an Geata Bán agus i gCnoc an Dúin, 'gé Baile Uí Coitín agus ag innsí Uí Flaithbhearta agus an cuid deidhneach díobh 'gen Rinn. Chuadar so fé dhéin sléibhte an Chumaraigh agus cadso bhí i gCnoc an Dúin, bhí Peadar Ó Cruadhlaoi mar fear eolais orra - a sean-uncail sn an tathair Peadar Ó Néill a scúirseóladh in Eochaill aimsir na buadhartha. Bhí Peadar Ó Cruadhlaoi ar teicheadh agus ceann des na laethanta do lámhaigh Reamonnach piléar é ins na cosa agus fuair sé bás tamall ins dhiaidh sn. Piléar singil be eadh an Reamonnach. Cuireadh go Dúngarbhán le teacht isteach mór sa bliain. Caith sé a sheirbhís ansan agus chuaidh sé abhaile go dtí an Cóibh - ón áit san ba eadh é.
    Tomás Ó Faoláin
    Múinteoir