Scoil: Baile Mhic Airt, An Rinn

Baile Mhac Airt, Co. Phort Láirge
Tomás Ó Faoláin

1. Scéal-Cumann na Léisge
    Bhí fear ann fadó agus ní rugadh riamh duine comh leisgheamhail leis. Dá dtuitfead scilling uaidh ar an mbóthar ní cromfadh sé síos cun é do thógaint.
    Ní dhéanfad sé aon rud act siubhal timcheall ó lá go lá ag lorg rudaí. Lá amháin tainig a lán daoine go dtí an fear léisgheamhail agus ní raibh fhios acu cad a dhéinfidís leis. Dubhairt an céad fear "Báittear é, crichtar é" arsa an triomhadh fear, "Cuirtear beo é". Tugadar an fear leisgeamhail go dtí an reilig agus bíodar cun é cur beo , ac buail feirmeóir leo agus d'fiarruig sé den fhear an raghadh sé ag...
    Pádraig de Róiste
    Cruabhaile Uachtarach, Co. Phort Láirge