School: An Chlais Mhór, Eóchaill (roll number 2889)

Clais Mhór, Co. Phort Láirge
Liam Suipéal

1. Is maith is cuimhin liom athair, Náiléirí (fear a dheineann tarringe) do fheiscint ag obair i gClais Mhóir agus é ag dul ar scoil. Do bhí beirt nó triúir fiaghadóirí ann leis ag déanamh bréith as plainín.
    Do chidhinn mo mháthair ag sníomh agus an túrann ag casadh le fuinneamh ag sníomh cardáil agus ag oibriú an sgáinnéar. Do bhíodh lucht liín éadach a deanamh ann leis agus na braitlíní dheinidís bhídís roint garbh ach bhídís ana-bhuan sheasuighdhís ar fead mór chuis bliainta. Rud eile no obair eile bhain leis an lín a dtugtai h-aicléirí orrtha, sé sin saghas scuitsáil do bheadh an obair sin.
    Do bhiodh lucht cuilteann a deananí ann leis agus ba calma an obair órnáideach bjiodh ar na cuilteanna deinidís. Tá bean cuilte a dheanamh i gClais Móir fós.